Ispis
PDF

Akcije

Autor Centar Fortis on .

Dio akcije „Paketići za sve 2011“

Kako se vrijeme podjele paketića bliži, tako je i naša organizacija bila dio toga. U akciji Udruženja altruista „DOBRO“ obradovali smo, jednim dijelom, djecu iz čitave Bosne i Hercegovine. Ova akcija se već peti put organizuje za djecu iz socijalno ugroženih porodica...

Na priredbi 24.12.2011.u Domu armije BiH u Sarajevu , djeca su uz dodjelu paketića mogla uživati u zabavnom programu i druženju sa volonterima, kao i ostalim učesnicima priredbe. “Ovo mi je najljepši dan u životu”, sa oduševljenjem je izjavio jedan od mališana.

U dosadašnje 4 akcije podijelili su preko 6000 paketića za djecu iz raznih gradova širom BiH: Zvornik, Lukavac, Vitez, Popov Most, Kupres, Sarajevo, Zavidovići, Stolac i Istočno Sarajevo.

__________________________________________________Za detaljniji opis, kliknite na sliku...

MALA AKCIJA

U ovim zimskim i sniježnim danima Centar "Fortis" iz Jablanice je organizovao malu akciju čišćenja snijega. Zbog velikog snijega koji je pao ovih dana, nije se moglo pristupiti prilazu prostorijama u Mjesnoj zajednici Jablanica II, gdje učenici održavaju časove Male škole klavira. Snijeg je uz pomoć male snage članova Centra "Fortis" otklonjen i sa krova. Nadamo se da snijeg neće više padati i da će djeca početi ponovo neometano učiti, jer su ona investicija koja ne može propasti.

Nađa: "Ovih dana smo se odmorili od redovne nastave u osnovnoj školi, ali nam je nedostajala Mala škola klavira te smo došli koliko-toliko pomoći da bismo opet svirali."

Sabina: "Nije bilo mnogo teško, jer je prvi dana snijeg bio lagan."

Nedim: "Ponijeli smo svoj alat i pokušali sklanjati snijeg pomalo. Starij su skidali snijeg sa krova."

Centar "Fortis" se ovom prilikom još jednom zahvaljuje svima onima koji su omogućili bolji rad ovog Udruženja.

Ostale slike možete pogledati u galeriji.

 

SNJEŽNI KLAVIR U JABLANICI

Još jednom Centar „Fortis“ nije ostao ravnodušan prema bijelom pokrivaču. Članovi Centra su iskoristili snijeg koji je prekrio našu zemlju da bi napravili njima najdraži instrument. Na današnjem satu Male škole klavira učenici su u čast  Johanna Sebastiana Bacha napravili maketu njegovog pianina.

Ovaj mjesec na časovima klavira radimo poznatog njemačkog kompozitora Bacha, te smo se dosjetili da bismo mogli jedan čas načiniti i drugačijim. Nastavnica nam je pokazala kako časovi mogu imati jednu dinamičnost i dostići novopostavljene ciljeve – govore Emina i Amina.

Klavir su, kažu Edita i Riad, svi zajedno pravili punih 4 sata, te su se lijepo družili, zabavili, a ponešto i naučili.

Predstoji nam 21.mart, dan rođenja njemačkog kompozitora baroknog razdoblja Bacha. Ovo je bio jedan interesantan čas gdje su učenici mogli sami slagati dirke i ispitivati se međusobno šta su sve naučili. Ovo je jedna drugačija metoda kako se djeca i omladina mogu zabaviti, a naravno i naučiti ponešto novo. Neke kompozicije koje je ovaj kompozitor napisao, a koje učenici imaju priliku i svirati, su: Menuet u g-duru, Brandenburški koncert i Sonate.

I Sara, naš najmlađi član, se lijepo zabavljala i pomagala svojim drugovima u pravljenju polustepena koji su kasnije dobili crnu boju.

Ujedno slike predstavljaju i najveću želju članova Centra „Fortis“.

Više slika možete pogledati u galeriji.

 

AKCIJA ČIŠĆENJA 9.9.20120. - LET'S DO IT

Akcija čišćenja 9.9.2012. je završena. Akcija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” najveća je akcija u (h)istoriji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Danas u Jablanici svoj doprinos akciji pružila su djeca i omladina te lokalni tim za Jablanicu.

Odziv građana i omladine je bio zadovoljavajući, obzirom da je u općini Konjic bilo 28 volontera. Jablanica je ipak brojala više: 31 volonter, 7 sati čišćenja, cca.250 kesa smeća.

Organizovane su dvije grupe, gdje je jedna grupa čistila gradski park, stadion u Rasadniku i područje oko Stare opštine i područje oko Srednje škole. Druga grupa je čistila lokacije putem Djevora (proširenja, Oštro Bogno, „dedina klupa“), Glogošnice (stadion, deponija kod kapele), brane u Šanici, Bijele/Ravne (deponije) i putem u Donjoj Jablanici (parking i dvije deponije prema polju).

Ostale su dvije lokacije neočišćene, te se nadamo da ćemo u nekom idućem periodu i to riješiti.

Hvala svim volonterima i volonterkama i članovima lokalnog tima Jablanica koji su organizovali i koordinisali današnjom akcijom.

Na kraju akcije je posađeno jedno stablo "jablana" kao znak imena Jablanice (lokalitet Glogošnica) i kao simbolični znak rađanju novih stabala, a Međunarodni centar za djecu i omladinu "FORTIS" u narednom periodu ima u planu posaditi jablanove u dijelu grada.

Osjeti se i dalje ta energija koja nas je povezala sve danas u Bosni i Hercegovini, energija koja je postavila temelj ka ljepšoj i čistijoj Bosni i Hercegovini.

Zahvalna sam i ponosna na članove lokalnog tima i smatram da svi oni koji su kročili danas u deponiju u Ravnoj/Bijeloj su istinski heroji.

ONI BEZ KOJIH AKCIJA NE BI USPJELA SU:

  1. Općina Jablanica – općinski načelnik Salem Dedić
  2. Turski LOT tim
  3. Viva Pizzeria
  4. Motel Maksumić
  5. TR Tarik
  6. Firma Titan
  7. Radnja Metal
  8. Jablanica-bus

Indira Čilić, koordinator za općinu Jablanica

 

Slike možete pogledati na oficijelnoj stranici lokalnog partnera www.centar-fortis.org ili na istoj Facebook stranici.

Share