WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

Tematska sjednica - Ravnopravnost spolova i politička participacija u BiH

Geschrieben von: Centar Fortis am .

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jučer je (utorak, 22.9.) održala tematsku sjednicu na temu Ravnopravnost spolova i politička participacija u Bosni i Hercegovini.

Prisutne su na početku pozdravili/e Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije, i Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH. U prvom dijelu sjednice, Samra Filipović-Hadžiabdić i Maja Gasal Vražalica, zastupnica bh. parlamenta, podsjetile su nas na međunarodne obaveze iz oblasti ravnopravnosti spolova i političke participacije, ali i na trenutno stanje podzastupljenosti žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
Ono po čemu se ova tematska sjednica razlikuje od velikog broja sličnih javnih rasprava i događaja, jesu sami modeli koji su predstavljeni. Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, predložio je dvije centralne izmjene u bh. političkom sistemu.
Prva izmjena se odnosi na zakone o vladama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou. Ova izmjena podrazumijeva jasno definisanje zakonske odredbe po kojoj se ni jedna vlada ne može potvrditi ukoliko u njenom sastavu, za vrijeme cijelog mandata, nisu zastupljena oba spola sa minimalno 40%. Ovakva odredba se tako treba uključiti u Zakon o Vijeću ministara BiH (član 6.), ali i u zakone o Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH, te u zakone o vladama kantona. Predložene odredbe bi se primijenjivale od izbora 2018. godine, kako bi se stranke u prelaznom periodu mogle adekvatno pripremiti te ojačati interne kapacitete.
Druga izmjena se tiče zakonodavnih tijela na nivou države, entiteta i kantona. Konkretno, nakon analize svih mogućih modaliteta i intervencija, predložene su dvije izmjene na Izborni zakon BiH. Prvom izmjenom uvodi se kvota od 50% za izborne liste. Po ovom prijedlogu, kandidati i kandidatkinje na izbornim listima bi se redali naizmjenično, za razliku od trenutnog rješenja koji predviđa zastupljenost od najmanje 40%. Ovo u praksi znači da bi svaka druga osoba na listi morala biti žena, što bi povećalo vidljivost, ali i šansu za izbor.
Drugom izmjenom Izbornog zakona BiH na državnom i entitetskom nivou, uvodi se preraspodjela kompenzacijskih mandata. Oko 30% svih zastupničkih/poslaničkih mandata na nivou države i entiteta dodjeljuje se putem tzv. kompenzacijskih mandata (a ostalih 70% putem otvorenih izbornih lista). Političke stranke pri tome odlučuju koji/a kandidat/kinja će imati prioritet na kompenzacijskim listama. Ovom izmjenom, u slučaju da putem otvorenih lista ne bude dovoljno izabranih žena, kompenzacijski mandati se dodjeljuju kandidatkinjama. U slučaju da se putem otvorenih lista ne izabere dovoljno muških kandata, onda se na isti način kompenzacijski mandati dodjeljuju muškarcima, a sve s ciljem da dođe do poravnanja tj. ravnopravne zastupljenosti (min. 40%) muškaraca i žena.
Davorin Semenik, sekretar Komisije za ostvarivanje ravnopravnost spolova, iznio je prijedloge amandmana na Zakon o Vijeću ministara BiH, koji se zasnivaju na modelu kojeg je predstavio Sarajevski otvoreni centar. Ovi amandmani će se na narednoj sjednici komisije naći na dnevnom redu i trebali bi biti usvojeni kao zajednički prijedlog cijele komisije, nakon čega će biti upućeni u parlamentarnu proceduru. Gospodin Semenik je ujedno pozvao i kolege/ice iz parlamenata entiteta i kantona da na sličan način predlože izmjene zakona o svojim vladama. Takođe je naglasio da će i predložene izmjene na Izborni zakon BiH biti razmatrane i da se iskreno nada da će zastupnice/i podržati ove amandmane.
Ukoliko bi Bosna i Hercegovina usvojila ove izmjene na Zakon o Vijeću ministara i Izborni zakon BiH, naša država bi postala primjer za druge države u cijeloj Evropi. Po tim rješenjima, nakon izbora 2018. godine, BiH bi bila među rijetkim državama svijeta koje imaju minimalnu zastupljenost od 40% žena i muškaraca na državnom parlamentu i vladi.
Na svima nama je da nastavimo zagovarati kako bi ovi prijedlozi dobili podršku u parlamentarnoj proceduri.
Članak je objavljen i na www.soc.ba
Sjednici su pored ostalih zvanica prisustvovali i predstavnici Centra "Fortis".
Share

Medijski partneri