WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

AKCIJA „LET`S DO IT – JABLANICA – MILION SADNICA ZA 1 DAN“

Geschrieben von: Centar Fortis am .

Nakon dvije uspješno realizovane akcije čišćenja UG „Ruke“ Sarajevo i UG „Mozaik prijateljstva“ Banja Luka organizuju veliku akciju sadnje drveća u jednom danu.

Ciljevi globalne akcije su:

- zasaditi milion sadnica drveća

- obezbijediti učešće namjanje 20.000 volontera

- podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

BUDI DIO RJEŠENJA. BUDI DIO NAJVEĆEG VOLONTERSKOG TIMA KOJI NAŠU ZEMLJU ČINI BOLJIM MJESTOM ZA ŽIVOT.

Akcija će biti sprovedena i u općini Jablanica u četvrtak 24.10.2013. Zajedno sa učenicima JU Srednje škole Jablanica zasadit će se 500 sadnica na lokalitetu Suhava u Glogošnici, lokalitet koji je požar zahvatio prošle godine. Učenicima je obezbijeđeno osvježenje i hrana.

Svi dodatni zaiteresovani građani koji žele pridonijeti i pridružiti se ovoj akciji, neka dođu u 10:00 u Glogošnicu u četvrtak 24.10.2013.

Koordinator za općinu Jablanica: Indira Čilić-Lončar, Međunarodni centar za djecu i omaldinu „Fortis“

Kontakt osobe su: Ramo Begović, Let`s do it tim Jablanica, 062–581-217

Adem Hindić, Glogošnica,  062–861-886

Sabina Palić, direktorica JU Srednje škole Jablanica, 062–581-364

Mirhana Stroil, Šumarstvo Srednje Neretvansko Mostar, 061–204- 519

VIŠE O AKCIJI:

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine - četvrtak, 24. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10 sati.

Akciju organizuje Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

UG "Ruke" i UG „Mozaik prijateljstva“ su u posljednjih godinu dana organizovali dvije velike akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazovom “Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan”. Akcije čišćenja su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku naših vjernih volontera.

Prva akcija je provedena 9. septembra 2012. godine i ostvareni su izvanredni rezultati:

- aktivno učešće 37 500 volontera;

- učestvovanje 105 općina;

- očišćeno 5 500 000 kg otpada.

Druga akcija 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prošlogodišnjih i to:

- aktivno učešće 47 970 volontera;

- učestvovanje 107 općina;

- očišćeno 5 000 000 kg otpada.

Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Također, nedovoljno se ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Ciljevi akcije su:

-  Zasaditi 1.000.000 sadnica drveća;

-  Obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera;

-  Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.

Četvrtak, 24. oktobar 2013. godine u 10 sati

PRIDRUŽITE NAM SE!

ZAJEDNO MOŽEMO ZASADITI 1 000 000 SADNICA ZA 1 DAN!

 

Share

Medijski partneri