WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

Day of Museum Solidarity

Geschrieben von: Centar Fortis am .

Kao jedna od nevladinih organizacija koja se bavi kulturnim, društvenim i znanstvenim radom, nismo mogli prešutjeti zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu i ne pridružiti se međunarodnoj platformi CultureShutDown (http://www.cultureshutdown.net/) koja će od 4. marta do 4. aprila na svojoj web-stranici prikazat radove prekrižene žutom trakom koja simbolično označava nedostupnost kulturne baštine. Ta virtuelna izložba poslužit će za podizanje svijesti o nedopustivoj situaciji u kojoj su se našle institucije kulture u BiH.

Gospođa Azra Akšamija, jedna od osoba najzaslužnijih za pokretanje ove kampanje izjavila je za Klix.ba-portal: "Naše kulturne institucije, bez obzira na njihov program ili način funkcionisanja, su simboli državnosti Bosne i Hercegovine. Njihov gubitak bi bio tragedija ne samo za BiH, nego i šire. Nažalost, kulturne institucije su postale taoci nepromišljene politike koja ugrožava budućnost cijele zemlje, a dio državnog budžeta koji je potreban za njihovo finansiranje je vrlo skroman u poređenju sa novcem koji se troši na jedan od najskupljih sistema vlasti u Evropi, kakav ima BiH“.

Ovako Centar "Fortis" pokazuje svoju solidarnost (pogledajte slike).

"Možete nam zatvoriti oči i usta, ali nam ne možete zapečatiti uši ni osjećaje".

Kao istinski čuvari identiteta muzeji su sigurno zaslužni da ne budu samo institucije i sredstva manipulacije kulturom.

Ne postoje manje ili više značajne kulture u dokumentovanju evropske civilizacije, biva, govorilo se, već su samo neke imale intenzivniju ulogu u procesu kulturnih politika, dok su druge bile
prepuštene same sebi i traženju mehanizama za svoj opstanak.

Nije bitno koju boju kože imam, da li sam arheološki, etnografski, nacionalnli, matični, vojni, umjetnički, kriminalistički, školski, historijski; nije bitno da li je moja vjera doslovno opća, tehnička, lokalna, prirodoslovna, ili neka ostala specijalizirana - bitno je da sam Zemaljski muzej u Sarajevu koji čuvam našu kulturnu baštinu a bez kojeg narod cijele Bosne i Hercegovine gubi svoj istinski pečat.

"Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam, o muzeju, kojeg nemam, ja o tome pišem, majko."

 

Fotografije možete pogledati u našoj GALERIJI ili na FACEBOOK stranici.

Centar "Fortis" Jablanica

Share

Medijski partneri