Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

LET`S DO IT JABLANICA ! OČISTIMO ZEMLJU ZA JEDAN DAN !

Autor Centar Fortis on .

Akcija Let`s do it BiH je dio globalne akcije čišćenja svijeta World Cleanup 2012 čiji je primarni cilj u jednom danu očistiti zemlju od što više postojećih ilegalnih deponija. U BiH implementacija akcije “Let`s do it – Očistimo zemlju za jedan dan” počela je u novembru 2011. godine kada se krenulo sa priključivanjem svjetskoj akciji i stvaranju tima koji će učestvovanjem doprinijeti održavanju akcije čišćenja.

Prije dva mjeseca održan je prvi veliki sastanak „Let's do it B&H“ tima u Kriterionu. Od početnih 12 ljudi cifra je do danas narasla do 29 000, koliko trenutno broji facebook grupa „Let's do it Bosnia“. Formirane su radne grupe: partneri i sponzori, geomapiranje i logistika, razvijanje svijesti, interna komunikacija, odnosi s javnošću te pisanje projekta. Pored toga, formirani su gradski timovi kao i dva entitska core teama, tako da naša infrastruktura prati administrativnu podjelu BiH. Ciljevi akcije u BiH su: podići svijest da edukujemo javnost o zaštiti životne sredine; preuzeti stvar u svoje ruke ZA SEBE, a ne umjesto drugih; poboljšati kvalitet svoje životne sredine; okupiti preko 100 000 volontera na dan akcije; napraviti  prvi državni registar svih ilegalnih deponija na području cijele BiH te ukloniti najmanje 25 000 tona smeća iz našeg okruženja. Važno je napomenuti da će sva područja na kojima postoji i minimalna opasnost od mina, biti isključena iz akcije.

Tako su i u gradu Jablanici formirani timovi, te zajedno sa nevladinim sektorom Centrom „Fortis“, EKO Neretvom i drugima se planira zajednički očistiti Jablanicu taj dan.

Svi zainteresovani građani mogu da nas pronađu na Facebook-u preko naše grupe „Let`s do it Jablanica“ https://www.facebook.com/groups/207406822698008/ili „Let`s do it Bosnia“ https://www.facebook.com/groups/letsdoitbosnia/ . Svi oni koji žele pomoći taj dan neka se jave lokalnom timu u Jablanici gdje ćete dobiti više informacija, a možete konktatirati i ove brojeve:

062-600-618, 061-522-719, 063-334-993.

Veliki dan je 9.9.2012., i sve vas pozivamo da dođete i podržite akciju, JABLANICA Vas treba ....

Share

Medijski partneri